Kategori: Blog

…at være i kontakt med noget der er større end os selv.

Nogle af mine yndlingsbøger er “Walden” af Henry David Thoreau og “I samklang med evigheden” af Ralph Waldo Trine. Begge bøger fortæller virkeligt smukt, hvordan rejsen i livet både går indad og udad, og hvordan det er at være i kontakt med noget der er større end dig selv.

Jeg har her i december nydt at læse denne på en og samme tid erindringsroman og spirituelle dannelsesrejse hos en dansk forfatter. Bogen Sjælens Kald af Anastasia Helle Spenner udgivet på forlaget https://www.forfatterskabet.dk 2020 er skrevet med en dybfølt ømhed og dialog med det ufødte barn. Barnet som Anastasia Helle Spenner valgte fra i sit liv.

Vi rejser både indad i Anastasia Helle Spenners erindringer om en opvækst præget af omsorgssvigt, og vi rejser udad i verden, hvor hun møder sin soulmate og hvor hun følger Sjælens Kald på en dannelsesrejse på Caminoen.

Fortællingen starter i Villa Gress, hvor Anastasia Helle Spenner har valgt at gå i skrive retreat for at overgive sig til noget større der vil frem. Vi følger hende igennem opvæksten, hvor hun er Vidnet til den daglige kamp mellem Bødlen – hendes far og Offeret – hendes mor. Igennem Vidnets erindringsbilleder fra opvæksten får vi en forståelse for Anastasia Helle Spenners indre verden og ydre vilkår, og hvordan opvæksten former Anastasia Helle Spenner  til den kvinde hun er idag. Det er Sjælens Kald – Lyset, der giver hende styrke til at gå gennem Mørket, og det er Sjælens Kald der leder Anastasia Helle Spenner  til hendes Soulmate.

Bogen er opdelt i Opvækst, Optakt, Opvågning og Oplysning, hvor hun fortæller om slægtens arv og psykens gådefulde væren. En del af afsnittet Opvågning fyldes med hurtige overfladiske betragtninger af personer og steder, men i sin helhed er bogen en spændende dannelsesrejse også for læseren. “Langsomt har min tro transformeret sig til viden, og jeg behøver ikke længere bruge min energi på at tvivle” fortæller Anastasia Helle Spenner, da hun forstår at hun er i kontakt med noget, der er større end hende selv.

Jeg kan varmt anbefale Jer at læse denne bog – især i disse dage, hvor 2020 spiller på sidste vers, og hvor en ny rejse i 2021 breder sig ud foran os. På mange måder har 2020 været et særdeles lærerigt år for mig, og det tror jeg det har været for mange. Vi har i familien afsluttet det med nogle virkelige dejlige Juledage med glade mennesker, der sammen med os dansede Julen hjerternes fest ind.

Se mere om Anastassia på https://leadershipbyheart.dk
Vi fik gået flere ture ved vandet her i december for at se solnedgangen
….og Albert og jeg tog os tid til “at samle verden”…
…puslespil er ren Zen og virkelig hyggeligt. Hele familien lytter til Niels Hausgaard https://youtu.be/aXk7YqV8640 og Anders Matthesen https://youtu.be/5JRxKoVcR8Y imens verden tager form…
…og vores smukke juletræ som Torben og Albert fældede ….

Art enables us to find ourselves.

Forleden fandt jeg en tekst af Thomas Merton en amerikansk forfatter og munk, som jeg før har læst noget af og synes godt om. Citatet af Thomas Merton: “Art enables us to find ourselves and lose ourselves at the same time” giver et meget godt billede af, hvad kunst og kreativitet er for mig. Apropos kunst så tog Torben og jeg for et par weekender siden over og så Nivågaardsamlingen på Sjælland, hvor udstillingen “historier om mødre” virkelig er et besøg værd https://www.nivaagaard.dk/udstillinger/ . Ja naturen omkring Nivågaard er i sig selv et besøg værd. Vi gik en lang tur i parken, hvor gamle rhododenron var i selskab med ord, der er ved at dø ud i det danske sprog. Jeg havde også glæden af at være på Trapholt online, og så kunstneren Anette Harboe Flensburgs udstilling “In company with no one” https://trapholt.dk/anette-harboe-flensburg/ . Det var virkelig interessant, især fordi Anette Harboe Flensburg også inviterede os ind i hendes private studio https://www.anettehflensburg.dk og fortalte lidt om hendes fremgangsmåde, når hun laver disse smukke eksistentialistiske billeder.

En anden skøn oplevelse havde vi i Cirkusbygningen i København. Vi bestilte en julefrokost aften med Wallmanss Dinnerparty, hvilket vil sige dejlig mad og vin samt et fantastisk show med dygtige artister, musikere, sangere oa. Se med her, hvis I ikke kender det https://wallmans.dk . Torben og jeg var også på Restaurant Bind et smukt sted med fantastisk mad og vin, også dette sted kan vi anbefale https://www.restaurantbind.dk Her var ikke noget show, men en fantastisk udsigt ud over Flensborg Fjord. Vi synes også vi skulle støtte de lokale julerier, så vi tog med Ærøfærgen til Ærøskøbing for at se julemarked, men det var desværre blevet aflyst. Vi fik nu alligevel en rigtig dejlig juletur ud af det, fordi de lokale butikker og restauranter var åbne, men også fordi Ærøskøbing er en skøn gammel by med brosten og smukke gamle huse.

Vi fik nu også nogle dejlige dage med ture i skoven og på stranden med familie og venner. Spillet nogle sjove spil bl.a. et Trivial Pursuit Spil vi ikke havde prøvet før, og Albert har holdt kreative weekends hos os sammen med hans Vesterdalvenner. Efteråret er slut og i morgen er vinteren startet, så er det 1.december og før vi ved af det er året 2020 gået….

Historien om mødre på Nivågaard
Danske ord der er på vej ud af ordbogen…
Så er vi på vej ind til julefrokost/Dinnerparty i Cirkusbygningen
….og her til en fantastisk middag på Restaurant Bind
….og på juletur på Ærø ….

The Social Dilemma

Forleden så jeg en dokumentar på Netflix, der bekræftede hvad jeg længe har vidst – at vi manipuleres groft af de sociale medier. Men kynismen i manipulationen er alligevel utrolig, og vi har seriøst brug for at udvikle en etik ifht teknologi og Artificial Intelligence. Se en smagsprøve på dokumentaren her https://youtu.be/uaaC57tcci0 og interview med Tristan Harris som startede diskussionen om AI og teknologi i virkeligheden måske er i gang med at undergrave vores demokrati, hvis ikke vi vågner op og stiller nogle krav https://youtu.be/nxOb_3_yR_g. Jaron Lanier gør som Tristan Harris verden opmærksom på, hvad der sker omkring ørerne på os og som vi ikke er opmærksom på, fordi vi er travlt optaget af vores skærm og underholdningsindustrien m.m. Lyt med https://youtu.be/dW7k_GZYLwk

Dét der med at vi blindt forføres af underholdningsindustrien og manipuleres af medierne har jeg før omtalt her på bloggen, men hvis I ikke læste det dengang, så kan I se med her i dokumentaren Starsuckers, hvor man viser, hvordan vores grundlæggende instinkter manipuleres ud fra et kynisk mål om adfærdsregulering af folket https://youtu.be/Nq5pWDvQhl0 Der er meget ud over The Social Dilemma, der har sat tanker igang – det har Emilia Van Hauens foredrag om Ustyrlige Kvinder også. Jeg var så heldig at se hendes webinar, som både var morsomt og tankevækkende. Tjek hendes hjemmeside her https://www.emiliavanhauen.dk/foredrag/ladycool/ Et andet webinar jeg også deltog i var Brinkmann, Willerslev og Nørretranders foredrag (og nye bog) “Samtalekur – Alt det vi ikke kunne snakke om”. De 3 morsomme men også alvorlige herrer vendte det tiltagende problem, at den nære samtale er udfordret, og når den er det sker der noget med relationen, der er ingen empatisk resonans, og når der ikke er nogen empatisk resonans, så sker der noget på længere sigt med det demokratiske i fællesskabet….og lad os så lytte til Rigmor “Rebel” som også har nogle vise ord at formidle…https://youtu.be/jyUEyUDVU6A

….og imens kan vi nyde Alberts illustration af Covidtiden….

Efterårets farver i haven er fantastiske…
Vi har i år besluttet os for at Vinterdyrke noget mere i køkkenhaven og købte frø hos Spirekassen https://spirekassen.nu
…oktobervejret har været meget mild…
….og vi har stadig roser i haven…
I efterårsferien fik Albert og jeg tid til at lave puslespil…
…og være kreative….

Frit land, frit land bestå

Når jeg hører sangen Frit land med Ulige Numre, så er jeg lige ved at tude – ej jeg tuder faktisk, fordi sangen er så smuk at det gør ondt. Lyt med til den her https://youtu.be/Tog5yzTkEX4 Især i disse tider, hvor vi kan diskutere om vores land pt er frit. Hele denne pandemi situation har efterhånden udviklet sig til en massiv gang ubehagelig social kontrol. Nu ikke kun hos de personer, der af politikerne er tildelt myndighed ifht at holde ro og orden fx politiet, men nu går nogle borgere i kødet på hinanden og leger selv politibetjente. Straf for mangel på mundbind i offentligt transport, straf for mangel på mundbind på restauranter, straf for osv. Jeg ser hvordan folk åbentlyst håner hinanden, kalder hinanden ukvemsord og værst af alt, så ser jeg små børn se bange ud, hører om teenagerpiger der er opløst af gråd, fordi de har glemt deres mundbind og ikke kan komme med toget for at komme i skole osv osv. Det virker som om samfundet har taget form af det socialpsykologiske eksperiment, hvor man deles op i dem og os. Se et af de mange sociale eksperimentet her https://youtu.be/-7iN0V-GbM0 Eksperimentet viser at vi ikke altid tænker over hvad vi gør, men bare bliver konforme i vores adfærd uden nogen kritisk refleksion . Men heldigvis ser jeg også folk tager socialt hensyn og er ansvarlig overfor fællesskabet på en respektfuld måde, der ikke hverken forskrækker børnene og gør dem endnu mere ængstelige eller revser de unge og gør dem endnu mere stigmatiserede. Set i frihedens ånd er der heldigvis også flere der har rettet et kritisk blik på regeringens tilsidesættelse af fundamentale menneskerettigheder i vores samfund. Hvis I skulle være i tvivl om hvad jeg taler om, så se med her hvor SDU ser kritisk på suspendering af grundlovssikrede rettigheder. https://www.sdu.dk/da/nyheder/forskningsnyheder/grundlovssikrede-rettigheder

September spiller på sidste vers, og efterårets farver stråler og glimter om kap med vanddråber på blomster og blade. Jeg nyder alle årstider, men der er nu noget helt specielt over efteråret, når morgendisen sætter ind. Det er som at være i en scene af Ringenes Herre, og når solen så for alvor bryder sidder jeg og nyder varmen i solstrålerne alt imens jeg lytter til Kwamie Liv – lyt med til denne fantastiske sangerinde her, hvor hun synger København skrevet af Carl Emil Petersen (Ulige Numre) https://youtu.be/szqCu6BsoZg

Denne roses skønhed en tidlig september morgen og en stille sang af Kwamie Liv….
https://youtu.be/3GOGYQaEukA
…mere septembermorgen skønhed…
…og september aften solnedgang…

Imagination is the source of all human achievement

Disse vise ord – Imagination is the source of all human achievement – kom fra et for mig virkelig inspirerende menneske; Sir Ken Robinson. Desværre døde denne fantastiske mand for et par dage siden. Jeg læste Sir Ken Robinsons bøger for en del år siden, og denne mand står for mig som indbegrebet af en person, der fuldt ud har stillet skarpt på hvor elendig den vestlige kulturs uddannelsessystem fungerer. Læs noget mere om ham og hans værker her http://sirkenrobinson.com og se/lyt til hans inspirerende ord her https://youtu.be/iG9CE55wbtY hvor han taler om hvordan vores uddannelsessystemer i den vestlige kultur ødelægger kreativiteten hos eleverne. Lyt også her til noget af de sidste vise ord fra Sir Ken Robinson https://youtu.be/QU4Q17t4muY i år. Jeg vil personligt savne hans skarpe, vise, humoristiske, inspirerende og utrættelige arbejde i at udvikle et nyt uddannelsesparadigme.

Sommeren 2020 er slut nu og efteråret starter officielt imorgen. Vi har haft en strøm af venner og familie på besøg, hvilket har været rigtig dejligt – især med grill, alt godt fra haven og dejlig vin. Vi fik dog også tid til at nyde en del koncerter i festivalugen 5700Summer. Vi fik hørt Søren Huss som uden tvivl er en dygtig musiker – lyt med her til det fantastiske nummer “Tak for dansen” https://youtu.be/ccrZqMCsf-w Vi var også til koncert med Chris Minh Doky som også var en dejlig oplevelse. Lyt med på hans Rain som han spillede i SAKs have https://youtu.be/tL-HaI1fkWc På Torbens fødselsdag havde vi fornøjelsen af at høre Rugsted&Kreutzfeldt sammen med vores venner – lyt med her til Tilfældigvis forbi https://youtu.be/D7R5eoFIkao , som vi alle skrålede med på. Vi hørte i det hele taget mange koncerter i august. Da vi var på Café Rouge i Svendborg havde vi fornøjelsen af at lytte til Jan Schønemann https://youtu.be/zuTHFD5etNk som den dag spillede med skønne Ditte Lindholm https://youtu.be/XRrItxKxjUU som synger vidunderligt.

For et par dage siden havde jeg fornøjelsen af at være til reception hos Kalejdoskop – endnu et dejligt kreativt initiativ i Svendborg. Det er en skole for fotokunst og jeg skal helt sikkert med på et kursus på et tidspunkt. Bliv inspireret og se med her https://www.kalejdoskop.nu og mød nogle dejlige kreative mennesker.

Dream Variations

Jeg har en svaghed for forfattere, digtere og…. ja, kunstnere der kan “male” med ord, så de rører os andre dybt i hjertet. Sådan en er Langston Hughes (1902-1967), og hans ord er meget sigende for den tid vi er i. Læs selv med her på digtet Dream Variations https://poets.org/poem/dream-variations og hvis I vil dybere i Langston Hughes poetry – læs flere digte af ham, som nu f.eks. Theme for English B https://poets.org/poem/theme-english-b . Da jeg læste den blev jeg simpelthen så rørt over den mands evne til at “male” med ord og få sagt dét der skal siges.

Jeg fik selv formidlet nogle ord om værdier, læring og uddannelse for nogle uger siden i takeover på Instagram, for en organisation jeg har den dybeste respekt for. Se med her https://learningmission.org og læs noget mere om organisationen samt her https://youtu.be/jWrOgqvNhUM og hold Jer endelig ikke tilbage, hvis I bliver begejstret over det budskab, som Learningmission og Mads Leif formidler – “Sæt Læring Fri”. Jeg er selv gået med som Transformer (forsker), og hjælper gerne med at få budskabet formidlet ud til alle. Jeg blev også inviteret ind til podcasten Erhvervslivet af Marlene Konsted, og hendes dygtige arbejde med podcast kan jeg også varmt anbefale. I finder hendes podcast her https://erhvervslivet.podbean.com hvor hun skaber interessante og spændende dialoger om Erhvervslivet.

Vores sommer er ellers gået med – nu hvor Albert er færdig med Vesterdal – huset fuldt af unge mennesker, der hygger sig. Albert var i sommerhus med Vesterdalvenner en uges tid, så på “DK rundt” cykeltur i det værst tænkelig vejr, og ja, så sejlede han rundt en uges tid i Det Sydfynske Øhav med kæresten og hendes familie. Så det har været en sommer med huset fuldt af glade unge mennesker, familie og venner – rigtig dejligt. Torben og jeg fik dog – inspireret af Albert og hans gode ven (som cyklede 400 km på 4 dage!) – taget os sammen til en cykel dag (!) på Samsø. Vi var vildt begejstret for Brundby Rockhotel https://www.brundby-hotel.dk og Tante Tut og Onkel E https://tantetuthotel.dk/index.html , men Samsø i sig selv er virkelig et besøg værd. Dagen efter tog vi til koncert på Kammerateriet med Esben Just som altid er en positiv og opløftende oplevelse. Lyt med her https://youtu.be/dOhmDOBn7Jw hvor han spiller You never can tell – et fantastisk nummer! Han spillede også You are my sunshine, som også er fantastisk https://youtu.be/FP5AwPLgHEs – Vi kan også varmt anbefale Kammerateriet på Frederiksøen i Svendborg http://kammerateriet.com . Her kan du nyde en kølig drink, på “stranden” og samtidig iagttage delfinen i Svendborg.

Selvom vejret er lidt blæsende og våd her i juli, så ændrer det ikke ved at vi får fantastiske solnedgange – set fra haven
…og i haven summer det af liv og travle insekter…
Brundby Rockhotel på Samsø – her kommer vi bestemt igen!
Brundby Rockhotel er stedet hvor du møder musikere, skuespillere og kunstnere..
…efter en lang cykeltur på Samsø syddel, er det godt at stoppe ved Tante Tut og Onkel E og spise frokost.
….hjemme igen i haven…

Divine Feminine Sophia

Forleden til Sankt Hans fejrede vi Midsommernatten med en sejltur i Svendborg Sund til Kammerateriet, dejlig boblevand og tapas og hjemme igen skønne jordbær (fra haven selvfølgelig), vandmelon, Chardonnay og selvfølgelig knitrende bål. Vi havde en snak om den, efter min mening, fuldstændig frastødende idé om, at sætte en kvindelignende dukke på toppen af bålet, og fejre at “hun” brændes på bålet. Jeg forstår simpelthen ikke at man kan overse det historiske faktum, at man i middelalderen brændte kvinder (som blev beskyldt for hekseri) på bålet, udelukkende på det grundlag, at hendes visdom (Sophia) og naturlige feminine intuition og sammenspil med naturen, ikke faldt i magthavende mænds (og kvinders) smag. I virkeligheden fejrede man tilbage i tiden Midsommeren og dagens længste dag, hvor lyset og naturkræfterne var stærkest. Så når vi fejrer Sankt Hans/Midsommernatten, så fejrer vi lyset og transformationen i relationen til naturen.

Kvinden som symbol og transformationen i lyset er arketypisk, hvilket vil sige, at det er universelle symboler, som alle bevidst og/eller ubevidst forstår uanset kultur. Jeg er selv dybt fascineret af Carl Gustav Jungs teori om Arketyper, som I kan høre en længere version om her https://youtu.be/RyiccI0PZxM og en noget kortere og lettere version her https://youtu.be/wywUQc-4Opk . De fleste kender formodentlig mere teorien om personlighedstyper ud fra Myers-Briggs, som grundlæggende bygger på Jungs teori – lyt med her https://youtu.be/VoHvzPDoBuk . Gå et skridt dybere i forståelsen af Divine Feminine Sophia i denne video, hvor Kristena West M.A. i Transformative Arts & Consciousness fortæller om kvinden som Arketype https://youtu.be/1Mkb87VWHYU

Der er mange kvindelige arketyper jeg kunne bruge som eksempel – især var jeg fascineret af historien om Jeanne D’Arc som blev brændt på bålet 1431. Lyt med til Leonard Cohens smukke skildring af (arketypen) Joan of Arc https://youtu.be/VF8j610na1g . Den Keltiske kvindearketype er nok den, der ligner vores nordiske vikingekvinde mest. Se med her https://youtu.be/1GIK2p708q4 Da jeg for nogle år siden boede i Irland, stødte jeg på en fantastisk bog Anam Cara af forfatteren John O’donohue, hvor han beskriver skønheden i det arketypiske ud fra den Keltiske opfattelse. Se med her https://youtu.be/UyCzIU9jPFk – bogen https://www.saxo.com/dk/anam-cara_john-odonohue_paperback_9780553505924 kan jeg varmt anbefale at I læser, hvis I er interesseret i at gå i dybden med naturen og menneskets ubevidste symboler.

Divine feminine Sophia…
…skønheden i naturen som John O’donohue beskriver……
….mere fantastisk skønhed i naturen…
….skønhed i proces……
….en rose, er en rose, er en rose….
….i fuldt flor…..
….og med hjælp fra disse her “basser”….
…giver naturen det her….
…og disse skønne jordbær….
….ubeskriveligt smukt!

Everyday Something must be achieved inwardly.

Foråret er ved at være slut, og syrenernes duft og svalernes kvidren vidner om at snart er det sommer. Foråret 2020 vil være det forår, hvor folk på en og samme tid stod sammen og alene, og jeg håber at alle på et eller andet plan fik reflekteret over hvilke værdier der for dem er væsentlige værdier. Rudolf Steiner skrev engang “Everyday Something must be achieved inwardly”, og jeg er fuldstændig enig med ham. I stedet for at lade sige vildlede og forføre af den massive underholdningsindustri og politiske manipulation, der dagligt formidles af medierne, bør vi vende blikket indad og lytte til os selv og mærke efter, hvad der er væsentligt – lige her og lige nu. Personligt tror jeg ikke det er væsentligt, at jeg følger med i en kagedyst på tv, og jeg mener heller ikke at jeg skal bruge det smukke forårs solskinstimer til at følge med i Tiger King en ny tilsyneladende populær serie på Netflix. Men sådan er vi så forskellige. Jeg vil meget hellere bruge tid på at læse det nye magasin fra Sustain Daily. På forsiden af det fjerde magasin Sustain Yearly står der “De største forandringer kommer indefra”, og hele magasinet er fyldt med konstruktive bud på fremtiden fra folk, der har vendt blikket indad. Hvis ikke du kender Sustain Daily så er det på tide – se med her https://sustaindaily.dk og få tips til en bæredygtig hverdag.

Nu vi er ved det her om væsentlige værdier, så se med her i denne smukke film om taoismen og dens værdier. Filmen hedder “The Art of Effortless Living” https://www.youtube.com/watch?v=IuDY8m72tgk og minder mig om, hvordan jeg engang for mange år siden var fordybet i det fantastiske taoistiske værk, der hedder Tao Te Ching, og jeg kan varmt anbefale dette fantastiske værk – lyt med her https://www.youtube.com/watch?v=o2UYch2JnO4

Vores forår er gået med travle dage på arbejde, og hyggelige stunder med venner og familie, og selvfølgelig nydelsen af vores have og nydelsen af Svendborg Sund fra vores båd. Vi er så glade for at Efterskolerne blev åbnet igen – al den glæde og kærlighed, som Albert og andre unge fra Vesterdal føler for hinanden og lærerne, og nu får mulighed for at nyde frem til sommerferien, er en gave i sig selv at overvære. Men også det fantastiske lys i de solopgange og solnedgange der i dette skønne forår skabes morgen og aften er betagende. Forleden gik jeg mig en tur til det smukke naturområde, der hedder Vejlen. En mangfoldighed af blomster og fugle omkranset af gule rapsmarker og glade køer med nyfødte kalve møder mig på min vej.

Æbletræerne i haven blomstrer …
Yndige vejgrøftsblomster på min vej til Vejlen…
…smukke rapsmarker..
…og glade køer og kalve på græs…
…dejlige sommerfugle….
….og fine engkabbelejer…
….bittesmå forglemmigej…
…og tilbage til haven igen – hvor er naturen dog smuk…..

The question is not what you look at, but what you see.

Det har altid fascineret mig, at vi går rundt og tror, at vi alle ser den objektive verden på samme måde, men det er ikke er tilfældet. Vi ser verden forskelligt, fordi vi alle har subjektive perceptioner af verden. Derfor fascinerer kunst mig især, fordi vi her tydeligt kan se hvordan kunstneren opfatter/perciperer verden, men hvordan vi fortolker kunst er og bliver subjektivt. Et eksempel på hvordan naturen opfattes set igennem en kunstners perception er Georgia O’Keefe. Se med her fra en udstilling på Tate Modern https://www.youtube.com/watch?v=h14j6GKFf60

For en del år siden læste jeg Walden af Henry David Thoreau en af mine yndlingsforfattere, og et citat fra Walden “The question is not what you look at, but what you see” beskriver fuldstændigt min pointe i det paradoks, at vi taler om den objektive verden på basis af subjektive iagttagelser. Derfor bygger min iagttagelse af denne tid med pandemi også på mine subjektive perceptioner af verden. Jeg er ikke bekymret for pandemien – jeg tager selvfølgelig de hensyn som sundhedsmyndighederne gør opmærksom på – men det jeg reflekterer meget mere over for tiden er hvor meget der sker uden for folks “synsfelt”. Den massive påvirkning fra Nyheder og medier i det hele taget holder mange fast i frygt og ængstelse – emotionelle reaktioner der så absolut ikke gør noget godt for immunforsvarssystemet. Men det jeg også ser er, at der er en stigende social kontrol globalt, og at folk giver slip på deres rettigheder globalt, og at der er økonomiske interesser på spil i dette felt af social kontrol og afgivelse af menneskelige rettigheder.

Men jeg ser også noget andet. Jeg ser at denne pandemi har skabt et nærvær, som mange har savnet og nu får tid til. Kreativiteten blomstrer og folk værdsætter naturen mere. Langfredag tog vi turen til Langeland for at se De Vilde Heste ved Gulstav mose som også er et smukt fuglereservat – en fantastisk naturoplevelse, og Påskedag tog vi på picnictur til Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge. Skønne vandreture i den smukke fynske natur. Vi fik også tid til endnu en hyggelig picnic med vores venner, hvor vi aftalte at mødes i Vindebyøre og nyde det skønne forårsvejr sammen, og ja vi holdt den anbefalede sociale afstand. I vores familie er vi jo godt igang med forårets gang i haven, men jeg får også tid til at få lyttet til Appalachian Spring af Aaron Coplan her med Leonard Bernstein og New York Philharmonic https://www.youtube.com/watch?v=8e3rVcSy3IQ

Det jeg også ser er at flere og flere får øjnene op for det som beskrives som simple living, men som har været de værdier vi i vores familie har levet efter i mange år. Især den yngre generation begynder at værdsætte værdier og dyder, som f.eks at dyrke sine egne grøntsager og frugter, og på mange måder være selvforsynende og skabe grundlag for familiens sundhed. En anden tendens hos den yngre generation er opgøret med det traditionelle uddannelsessystem. Jeg kan kun være enig med den kritik der gives af uddannelsessystemet, og jeg er overbevist om at vi vil se et massivt skred i traditionerne omkring uddannelse. Et godt bud på fremtidens uddannelse kan I se her https://www.youtube.com/watch?v=wfec6eF4I_4

Frugttræerne blomstrer så smukt i haven
Picnic ved stranden ved Gulstav Mose
Skoven ved Gulstav Mose
De Vilde Heste
Her er vi på vandretur i Svanninge Bakker
Hjemme i haven har Torben travlt med køkkenhaven
Vi læste denne bog tilbage i 80’erne og har været selvforsynende lige siden
Magnoliaen blomstrer…..
….og det gør stjernemagnoliaen også…
…og nå ja det gør mælkebøtterne også. Jeg synes de er smukke!
….og flere smukke frugttræer….

Den etiske fordring

I 1956 skrev K.E. Løgstrup bogen Den etiske fordring. I bogen giver Løgstrup udtryk for den grundlæggende tillid vi mennesker har til hinanden. Vi mennesker fordrer den anden i de suveræne og spontane livsytringer. Vi har, siger Løgstrup, noget af menneskets liv i vores hånd, når vi møder vores medmennesker. Jeg er enig med Løgstrup, og kan varmt anbefale at læse bogen Den etiske fordring. Bogen er et overflødighedshorn af vise ord om menneskeværdighed og troen på medmenneskelighed. Se med her i dette foredrag, der handler om den etiske fordring https://youtu.be/mKjVY1S4LDM . En anden betydningsfuld bog er Viktor Frankls bog Psykologi og Eksistens. I denne bog beskriver Frankl menneskets behov for mening – lyt med her https://youtu.be/vsRXR1SJCHs Disse to centrale begreber Etisk fordring og Mening er for mig grundstene i de værdier, der bærer menneskeheden oppe. Derfor er det særligt interessant og iagttage de socialpsykologiske reaktioner på den pandemi vi oplever lige for tiden. Der er naturligvis mange andre værdier, der er centrale, men i en situation som denne 2020 pandemi, synes jeg især at Etisk fordring og Mening er centrale problemstillinger. Endnu en bog der er væsentlig at have med i betragtning er bogen The Art of War lyt med her https://youtu.be/X7rhovBK_eA og reflekter så over den stigende sociale kontrol, som er kommet i kølvandet af pandemien.

Vi har i familien indrettet os med at arbejde, skole oa indrettes midlertidig på en anden måde, og vi nyder især at få tid til at være kreative i dette helt vidunderlige forårsvejr. Heldigvis har vi den smukkeste natur omkring os, så vi har ikke på nogen måde følt os “isoleret” , men nydt den “slow living” effekt, der er opstået på baggrund af pandemien.

De smukkeste forårsblomster stråler i haven

….. og træerne begynder at blomstre…
……svanerne danner par og bygger reder….
….og anemonerne titter frem i skovbunden…