Måned: oktober 2015

Så er det OO7 tid igen

I vores familie er det en tradition at se alle James Bond film. Det har været en tradition igennem flere generationer. Det er en fornøjelse at se denne skønsomme blanding af æstetik, arkitektur, musik, action, design, og meget meget mere, som går op i en højere enhed. Jeg læste en anmeldelse af  den nye James Bond film, og den var noget lunken. Da vi havde set filmen, i Scala Svendborg, var vi alle enige om, at det var en fantastisk film, som var tro overfor de tidligere 007 fortællinger. Så husk, at værdien af en oplevelse altid er betinget af hvem der har denne oplevelse;o). Normalt er jeg ikke til actionfilm, men James Bond er en undtagelse. Jeg vil hellere se film, hvor jeg får grinet helt ned i maven eller se film, som virkelig får mig til at tænke. Og nu hvor det handler om film og at tænke, så undrer det mig at folk tilsyneladende ignorerer de aldersbegrænsninger der er på film og computerspil. Der er en grund til, at der på film og computerspil står 3+,7+,11+,16+ og 18+. Det er fordi der har siddet nogle kompetente mennesker og vurderet om denne film eller dette spil er egnet for børn i den og den alder. Et barn på 3 år har IKKE godt af at se en film som er for 16+, fordi det ikke har de erfaringer som en 16årig har til at kunne gennemskue filmen. Og et barn på 9 år har heller ikke godt af at spille et spil, der er egnet for 18+, fordi det ikke helt kan gennemskue den forestillingsverden der er i spillet. I hjernen dannes der noget vi kalder for spejlneuroner, og disse spejlneuroner skelner ikke mellem hvilken virkelighed der er den virkelige virkelighed. Det er mærkeligt, at mange mennesker er bevidste om ikke at spise fødevarer med kunstige tilsætningstoffer, men ikke så bevidste om den “sindsforurening” film og computerspil kan være, hvis ikke man respekterer de aldersbegrænsninger der er på film og computerspil.

janni ansel

 

 

Efterårshøst i haven

Det er fantastisk at gå rundt i haven for tiden. Frugttræerne bugner af æbler og pærer og køkkenhaven står med dejlige grønsager der kan tåle at stå ude vinteren over. Vi har fået gravet kartofler, løg og gulerødder op, og lagt på “lager”. Torben har lavet flere liter drue- og blommesaft. Jeg har lavet hybensyltetøj, og Albert har bagt gulerodsboller. Hele familien følger årstidens rytme. Foran døren står der glade græskar hoveder og lys. Med efteråret kommer også lysten til at lave små hyggeprojekter indendørs. Vi bruger det som naturen byder ind med til at pynte op med; kastanjer, strandsten, mos, tørrede planter m.m. Har I lagt mærke til de fantastiske solnedgange og fuldmånen der er for tiden?. I morges stod solen smuk og rosarød i øst og månen lysegul i vest, og farverne i morgendisen er bare SÅ smukke!

efterår

Lyset i dette billede minder mig om Maja Lisa Engelhardts kunst. Hun maler med en passion der er helt utrolig. Vi så hendes udstilling, og hørte hendes fortælling om hvordan hun arbejder med lys i hendes billeder sidste år på Johannes Larsen museet i Kerteminde.

efterår janni ansel

Janni Ansel

Sylvester kunst på Galleri Flintholm

Her i weekenden tog vi til fernisering på Galleri Flintholm på Sydfyn. Galleriet er i sig selv et besøg værd. Og lige nu udstiller Leif Sylvester – I ved ham fra Sylvester og Svalerne. Manden kan skabe kunst, ingen tvivl om det. Hans skulpturer og malerier skildrer alle mulige følelsesmæssige udbrud. Farverne er til at blive glad i låget af ;o). Det er en skøn oplevelse, at vandre rundt med familien og diskutere kunst. Især med Albert, som selv er født med en kunstner i blodet. Hans blik og tilgang til kunst kommer fra en helt anden vinkel end vores voksne “rationelle” forklaring på om kunst er god kunst.

galleri flintholm janni ansel

På Galleri Flintholm er der også nogle af Asger Jorns smukke malerier.

asger jorn  Janni ansel

På slotsferie i Normandiet

Vi – hele familien og vores hund Kastanje – var på en skøn efterårsferie i Normandiets naturpark Le Perche, hvor vi boede på et slot fra 1500 tallet. Vi boede i en lejlighed på Chateau de Villeray, som slottet hedder. Det var som at bo i et museum. Alle møbler, billeder, rum, bøger ja alt stod som “dengang”. Slottet havde selvfølgelig alle moderne bekvemmeligheder, men alt var nænsomt indrettet med respekt for slottets “sjæl”. Parken omkring slottet stod i fantastiske efterårsfarver, og vi fik gået mange ture i parken, spillet tennis og bordtennis (Torben og Albert), og nød i flere dage Wellness afdelingen, som var indrettet lige ved siden af slottet i de gamle stalde. Jeg kan varmt anbefale Ayurveda massage – den er himmelsk!. Hver morgen og aften gik vi ned på den gamle vandmølle, hvor slotsejerne havde indrettet en restaurant, igen med respekt for møllens gamle “sjæl”. Her fik vi smagt en hel del af den vidunderlige franske mad. Alle råvarer var naturligvis lokale -også de gode franske vine.

villeray janni ansel

Villeray janni ansel

Med familien i Sukkerkogeriet

Vi startede vores efterårsferie med en morsom teaterforestilling på Sukkerkogeriet i Odense. Vi så Parasitterne af Soya, som er en morsom skildring af menneskers grådighed og manipulation. Sukkerkogeriet, som er en del af Odense Teater, er beliggende i en gammel fabrik, som navnet jo indikerer. I det gamle Odense Teater, som ligger i Jernbanegade, var vi inde og se Den Vægelsindede (i september) en komedie af Holberg, men omskrevet i moderne dansk retorik, og lige så morsom som den gamle komedie af Holberg. Ved begge teaterforestillinger var der ikke mange børn med (blandt gæsterne), og det er ærgerligt, fordi oplevelsen af  teateret er helt fantastisk. Så vi kan varmt anbefale at købe et familieabonnement som Stjernekunde i Odense Teater – det er virkelig pengene værd. Tidligere, de andre år, har vi taget til det Kongelige Teater i København, og Grønnegårdsteateret i København, men der er ingen grund til at køre helt til hovedstaden, for at få en fantastisk teateroplevelse – både Svendborg Teater og Odense Teater har rigtig meget at byde på.

screens-457713_640

 

Japansk kunst på DGV i Svendborg

Kaster mig ud i blogging som mediet til at dele smukke oplevelser, dele værdifuld visdom, inspirere med anmeldelser af gode bøger, rejser, kunst og meget meget mere…..Målet er at sprede glæde og inspiration.

dgv janni ansel

DGV i Svendborg

Den første oplevelse jeg vil dele med Jer er et besøg på DGV i Svendborg. Dette galleri kan sagtens måle sig med Louisiana og Trapholt, når vi taler om beliggenhed. DGV ligger ved Christiansminde med den smukkeste udsigt ud over Svendborg Sund. Jeg var med min familie på DGV for at se den japanske kunstner Yoshio Nakajima. Hans malerier formidler glæde og humor, og malerierne er omkranset af det smukke lys, som falder inde alle steder fra i den fantastiske smukke bygning.

dgv lys

jap kun janni ansel

jap kun janni ansel