Måned: december 2015

Juledvalen sniger sig ind på os…

Det er så skønt med Juleferie, fordi der er tid til familiehygge, projekter der har ligget længe nok, besøg hos familie og venner, dejlig mad, gode bøger, gode film, gode traveture og ikke mindst sove længe. Vi tog til København 3. juledag for at besøge Planetarium og Tivoli. Planetariet var noget af en skuffelse. I min erindring var der stjernehimmel og andet at kigge på, men det er nok Stene museet i Århus, jeg forveksler det med. Det eneste der var at se på Planetariet, og det var da interessant nok, var om rumfart og især om danskeren Andreas, der har været ude i rummet. Vi fik set og prøvet diverse forskellige tests om tyngdekraft, lys, energi oa, men der var kun rumfartudstillingen og intet andet. Nåe jo man kunne se en naturfilm med intro om stjernehimmelen, men det var dét. Jeg har før været i Eksperimentariet og dér var der rigtig meget at se på, og ja Steno Museet i Århus kan også anbefales, hvis man, som jeg, er nørdet med universet. Vi gik efter “rumturen” over i et andet univers – Tivoli. Vi har mange gange før været i Tivoli, men juleudstillingen i Tivoli er nu noget for sig. Vi traskede rundt og prøvede mange forskellige ting, og fik besøgt flere forskellige caféer rundt i Tivoli. Jeg holdt stædigt fast i, at vi skulle blive i Tivoli til det store fyrværkeri. Hmm det “store” fyrværkeri, som vi havde ventet på i ca. 5 timer tog præcis 2 minutter, så var den sk… slået. Så stod vi der! – og alle mennesker der overhovedet kunne være i Tivoli, der ligesom os ville se fyrværkeri, bevægede sig til de forskellige udgange på en og samme tid. Jeg gik og filosoferede over “lemmingeffekten” og “at gå mod strømmen”…. Næste dag var en dejlig dag i Helsingør med kusiner, fætre, onkler og tanter, dejlig mad og julerier. Nu er vi hjemme igen og forsætter juledvalen….

 

Janni Ansel

Mandelgaven i år var dette spil Partners, som vi har spillet her i juleferien. Det handler om at samarbejde, så du og/eller din partner vinder. Det kan varmt anbefales.

Janni Ansel

….og en håndfuld af de juleeventyr og historier vi gennem årene læser ved juletid. Vi har i år som alle de andre år set julekalenderen  i tv i år var det “Juleønsket” , og set skønne familiejulefilm som eksempelvis “Fars fede jul” og “Alene hjemme”.

Janni Ansel

Albert på Sattelitnavigation i Planetariet….

Janni Ansel

…og familien fotograferet i infrarødt lys…

Janni Ansel

Tivoli og julehygge….

Janni Ansel

Janni Ansel

Hvor i alverden blev December af?

Efter nogle dage på censorarbejde i Sønderborg, og en dejlig Lillejuleaften med nevøer, niecer, fætre, kusiner, onkler og tanter – hvor juletræet blev vist og spist, blev det Juleaften. Albert og jeg havde pyntet juletræet med minder fra familie, og minder fra rejser, men også hjemmelavet julepynt, knallerter, julestokke og flethjerter med julegodter.  Jeg fik dén der følelse af at december var fyret af som en anden nytårsraket, da jeg stod op julemorgen. December er bare gået SÅ hurtig! Albert og Torben havde lavet de traditionelle svenske julekager, og vi fik bragt de sidste julehilsner ud pr.mail, pr sms, på skype og ja alt der kan lade sig gøre at sende julehilsner i og på. Vi fik også besøgt venner og familie om formiddagen, og om eftermiddagen tog vi i kirke. Vi tager altid i kirke Juleaften. Det er her jeg personligt mest kommer i den rette julestemning på selve dagen for Juleaften. Præsten holdt en meget kort, og meget aktuel prædiken, hvor hun sammenlignede modstandere mod at modtage flygtninge i DK med Kommandusen i historien med Emil fra Lønneberg. Vi læser altid juleeventyr hvert år, og et af vores yndlingsjuleeventyr er netop Astrid Lindgrens fortælling om da Emil fra Lønneberg inviterede alle fattiglemmerne til julemiddag på Katholt. Emils mor havde givet fattiglemmerne julemad, som Emil havde bragt ud, men Kommandusen havde taget det hele til sig selv, spist alt rup og stup, så ingen af fattiglemmerne fik noget julemad. Det blev Emil naturligvis harm over og inviterede derfor alle undtagen Kommandusen til Julefest. Faktisk tilbragte Kommandusen nogle kolde timer i en varulvefælde Emil havde gravet. Hvis ikke I har læst denne skønne julehistorie af Astrid Lindgren, så er der jo flere dage i juleferien hvor der er tid til det. Den kan varmt anbefales, fordi der både er alvor og latter i historierne om Emil fra Lønneberg. Efter Julegudstjenesten kørte vi hjem, og  Albert og Torben lavede den dejligste julemiddag, som vi afsluttede med en dyst om mandelgaven. Vi fik også danset Julen ind i hele huset – det er vigtigt for hele familien at vi får sunget og danset julen ind, ikke bare omkring juletræet, men også rundt i huset. Efter sang og dans var det tid til julegaver, og resten af juleaften gik med at sysle omkring sine gaver. Hvert år er der altid en eller anden der får noget der skal samles. I år var det en Ferrai i Lego, der skulle samles. Det blev en rigtig hyggelig juleaften, og dagen efter, 1. juledag slappede vi bare af med hyggelige sysler og dejlig frisk luft i den skønne natur. Jeg så en fantastisk film i tv, der hed Ladies of Lavender. Den er svær at gengive, for det er med engelske film ofte sådan, at man skal have hele sceneriet med for rigtig at kunne leve sig ind i den. Se filmen – den er en oplevelse.

Janni AnselJanni Ansel

Janni AnselJanni Ansel

Ingenting smager af…..ingenting.

Så er vi i gang med det årlige julebageri. Torben og Albert bager altid svenske julekager, som smager himmelsk, men de vælger at bruge dagen på at se den nye Star Wars film sammen med naboen og hans sønner – en super “drengetur”, så de svenske julekager må vente.  Jeg fandt en opskrift på nogle julesmåkager, der hedder Ingenting og efter at jeg havde smagt dem levede de fint op til navnet. De smagte af ingenting! Om det så har noget med dén der bager eller opskriften, det må stå hen i det uvisse. Jeg fandt opskriften i en bog af Sif Orellana. Hvis ikke I kender hende, så ønsk Jer nogle bøger af hende. Til opskriften på Ingenting fortæller hun en lille historie om engang hun var i Den Gamle by i Århus, og smagte Ingenting småkagerne. De mindede hende om hendes mormor, og ja Den Gamle By mindede mig om min familie og juleture i Den Gamle By. Hun har skrevet “Krudtugler og kanelsnegle”, Rollinger og roulader”, “Sifs magiske julekalender” og “Gartnerinden og Lykkesmeden”. Hun har skrevet flere, men de nævnte er nogle jeg har haft i flere år, og som vi bruger til de forskellige årstider. Sif Orellana har en fantastisk evne til at formidle madopskrifter og kreative DIY projekter, og hendes bøger er alle en visuel oplevelse i sig selv. Vi har den tradition her i huset, at vi altid laver noget julepynt selv. Så vi pynter til jul med julepynt fra de forskellige oplevelsesture og rejser vi har været på. Julepynt købt på kunstjulemarkeder, julepynt som har en historisk og familiemæssig relation, naturens julepynt og ja julepynt vi selv har lavet. Albert og Torben fik lavet nogle smukke stjerner og hjerter. Det er mig en gåde, hvordan Torben med sine store mandehænder kan lave et så lillebitte flettet julehjerte – men det kan han, og smukt dét er det, og inde i julehjertet ligger der en endnu mindre julestjerne!

Janni AnselJanni Ansel

Janni AnselJanni Ansel

Janni AnselJanni Ansel

Torben bager altid et lækkert brød til weekenden, og vi smagte den mest fantastiske mandelsmør og mandarinmarmelade her til morgen…..

Janni AnselJanni Ansel

Vi bruger disse bøger til at blive inspirerede i julen til madopskrifter, DIY, fortællinger, lege og meget meget mere….

Janni AnsselJanni Ansel

 

 

Lysfest på Skulptur Støberiet

Hele familien var inviteret af Jørn Svendsen til Lysfest på Skulptur Støberiet, hvor vi skulle fejre den italienske helgeninde Lucia om søndagen. Der var en varm og hyggelig atmosfære i støberiet, og rigtig mange mennesker var mødt op. Vi fik set hvordan smukke bronzeskulpturer blev skabt,da Jørn og nogle medarbejdere fra Skulptur Støberiet “live”  hældte 1250 grader varmt bronze ned i nogle forme. Senere hørte vi dejlig Jazzmusik, og fik os nogle vafler med guf. Vi fik os også en snak med Steffan Herrik, som er mest kendt for hans kunstneriske gumozoer – nogle fantastiske figurer, der leder tankerne hen på alskens temaer. Det er en sand fornøjelse at tale med Steffan, som har en vidunderlig humor, og et sind der oser af dybsindig tænkning. Steffan og Albert fandt hurtigt tegnegrejet frem og gav hinanden en tegning af de “fugle”, som de begge elsker at arbejde med. Så Albert fik en “Gumozo på hjul” og Steffan fik en “Struds” Alberts typiske streg. Vi kan varmt anbefale Jer at besøge Skulptur Støberiet se evt på Skulptur Støberiets hjemmeside shellcasting.dk og Steffan kan I se noget information om på steffanherrik.dk.

Janni Ansel

Albert Alexander

Janni AnselJanni Ansel

Juletræ og æbleskiver på Langesø Slot

Valget af juletræ gik hurtigt i år på grund af blæst og regn. Før i tiden tog vi saven og øksen med ud i skovene på Langesø Slot, og fældede vores juletræ. Dengang kunne der gå timer med at vælge et juletræ, fordi vi hver især går efter noget forskelligt. Jeg vil gerne have et træ der er nogenlunde harmonisk i fordeling af grenene, Albert vil gerne have et der er højt, og Torben vil gerne have et der ikke er for bredt og ikke er skævt. Vi plejer også at tage os tid til en tur i hestevogn i skovene og shopping i markedsboderne, men alt det sprang vi over i år, og nøjes med at spise dejlige varme æbleskiver med gløgg og varm kakao inde på slottet. Hvis ikke I har været på Langesø Slot ved juletid, så gør det. Slottet ligger smukt ved en sø omkranset af en dejlig skov. Efter Langesø Slot tog vi til Salig Simons gård også kaldet Vintapperiet i Svendborg. Her havde vi aftalt at mødes med gode venner til en afslappet julefrokost. Vi fik rigtig god mad, god vin og gode special øl. Stemningen i Salig Simons er rigtig hyggelig og kan varmt anbefales. Om aften lå vi alle og så Juleønsket sammen, både den fra dagen i forvejen, som vi ikke  nåede at se, fordi vi var til fest, men også dagens afsnit.  Man kommer ned i gear, når vi ligger der samlet og slapper af til julekalenderen. Hvert år vælger vi også at læse nogle Juleklassikere som Peters Jul og andre historier før sovetid. Det er en dejlig måde, at tænke og tale om de værdier julen også handler om ud over julegaver.

star-935500_640