Måned: maj 2016

Kom Maj du søde milde

Fantastisk vejr de fleste dage i maj! Vi har været på café Torvet og spise frokost lørdag,og kunne sidde ude og spise og nyde det dejlige vejr. Pulsen i Svendborg er helt speciel, når vejret er så solrigt. Jeg var lige et smut inde og købe en strandtaske lavet af kunstneren Ann Kerstine. Hun har et lille galleri hvor hun har skabt konceptet Vera, med fantastiske billeder og andet kreativt kunstværk. Galleriet ligger på en sidevej til Møllergade. Det interessante ved denne strandtaske, er at Ann Kerstine har taget en hel del billeder rundt omkring i Svendborg, og fået dem overført til kæmpe plakater i et materiale, som hun så senere kan sy tasker af. Det betyder, at der ikke er to tasker der er ens, og hver taske har sin helt egen historie. Så jeg købte en taske med billedet af det lokale møntvaskeri, hvor billedet (som er fotograferet i møntvaskeriets vindue) ligner noget fra 50’erne. En super idé at fortælle lokale historier på denne sjove måde, og til nyttigt brug. Jeg er ihvertfald glad for min strandtaske. Vi har slappet af i weekenden med at ordne have og hus. Vi har en del citrustræer, og dem fik Torben pottet om, og jeg fik dem beskåret. Vi nyder at tage alt godt ind fra haven, så i weekenden har vi nydt rabarbersaft, grøn juice lavet af spinat, radiser, nyopgravede kartofler med persille og hjemmelavede burgere – skønt! Albert lavede hule i træerne sammen med naboens søn, og senere rodede han rundt i en af vores gamle computere, sådan bare lige for at se hvad der er inde i en sådan sag, Han havde nogle idéer om, at opfinde noget nyt med det gamle materiale som computere er lavet af. Jeg har altså den største tiltro til hans generation – de er li’som på en hel naturlig måde sporet ind på recycling idéer og hensyn til miljøet.

Skønne friske radiser fra haven…..

Janni Ansel

…en sund grøn spinatjuice om eftermiddagen….

Janni Ansel

…..og kold rabarbersaft….

Janni Ansel

…til hjemmelavet vegetarburger – Torbens speciale.

Janni Ansel

…og Albert i gang med at finde og opfinde noget…….

Janni Ansel

Solskin, humor og dejlig økologisk chokolade

Sidder her og nyder en skøn plade chokolade – Amaro økologisk mørk chokolade 72% – og dejlig solskin i haven. Det er en stille søndag, hvor jeg har tid til at filosofere og arbejde med min forskning. I går havde vi besøg af vores dejlige venner fra Sorø – skønt at se dem igen!.  Jeg får altså bare energi af dejlige empatiske og humoristiske mennesker. Det er SÅ skønt at kunne diskutere dybt, og samtidig grine højlydt over et eller andet. Tiden går hurtigt i godt selskab, og vupti pludselig var den lørdag gået. Torben bagte den mest fantastiske rabarbertærte jeg har smagt længe, og den blev skyllet ned med dejlig rabarbersaft imens Albert fortalte om sin lejrskoletur på Bornholm. Han har været afsted i en lille uges tid og var superglad og fuld af gode historier om personer og steder på Bornholm. Vi var selv – hele familien – på Bornholm for ca 6 år siden. Det er en fantastisk ø. Vi fik set Hammershus, Ekkodalen, Oluf Høst kunstmuseum, Bornholms kunstmuseum, Helligdomsklipperne og meget meget mere, som Albert nu havde genset og fået flere historier om. Det var tydeligt at se på ham, at det virkede dét der med at være på stederne, og høre den historiske udvikling og de livshistorier, der er forbundet med stederne de besøgte.  Albert havde købt en lille souvenir til os, en lille magnet med sol over Gudhjem. En super idé, så kan vi mindes dejlig mad, dejlige is, dejlige oplevelser, …..

 

Hele vores have er fuld af historier. Vi har en del planter som vi har fået af min svigermor (Tove)

Janni Ansel

……og af min mor (Anny) – ja, det er figner!

Janni Ansel

….og vi har tradition for at give hinanden frugttræer på mærkedage……

Janni Ansel

…..det er som Piet Hein skriver “Du skal plante et træ”. Her ligger Kastanje og nyder solen.

Janni Ansel

 

 

Bonderøv med grønne fingre

Jeg har lige oplevet endnu en gang, at imens jeg plantede i krukker og potter, var Torben nærmest færdig med hele haven, og den er ikke så lille endda! En af mit evigt tilbagevendende årsager for overspringshandlinger er mit Eksperimentarium, som jeg kalder det, altid fyldt af skvalderkål og brændenælder! Jeg havde en plan om smukke roser, jasminer og syrener med yndigt bunddække, endda en plan jeg havde fundet i et smart boligblad, og som jeg fulgte til punkt og prikke da jeg plantede det, men der stod ikke noget om timelange kampe hele året rundt med ukrudt. Så jeg har nærmest ignoreret det kaotiske Eksperimentarium – til tider betalt mig fra at Albert hev ukrudt op, og til andre tider bøjet mig for kendsgerningerne og hevet ukrudt op selv. Men jeg synes lige jeg er blevet færdig i den ene ende, så vupti er der gang i ukrudtet i den anden. Derfor måtte jeg jo bare acceptere, da Torben havde hevet ukrudt op, at der ikke længere var noget yndigt bunddække(!). Det giver slet ikke mening for en bonderøv med grønne fingre som Torben, at tale om, at der engang dér mellem skvalderkålen stod nogle yndige høstanemoner, smukke kulsukkerrod osv, for ham handler det om, at være effektiv, derfor blev det hele ryddet undtagen roser, syrener og jasminer (!) Det fik han ordnet efter at han havde  ordnet hele køkkenhaven, slået græs, plantet tomater oa i drivhusene (som han selv har sået og drevet frem), og ja meget meget mere havde han ordnet i haven, og jeg havde nået at plante 5-6 krukker ! Vi elsker at gå rundt i haven på det vi kalder for en “markvandring”  og få talt om stort og småt. Hele haven summer af liv; blåmejserne har travlt med at fodre unger, stærene ænser os ikke for de har travlt med at trække orme op, vores falk (som bor oppe under taget af vores hus) svæver rundt højt oppe i himlen (hvor vi til tider også ser musvåger, høge og havørne) – ja der er rigtig meget fugleliv og insektliv, og det skulle jo være tegn på et meget sundt havemiljø.

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

….et lille indblik i mit Eksperimentarium – trillebøren fyldt med ukrudt!

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

….og Torbens flotte køkkenhave….

Janni Ansel

….smukke krydderurter….

Janni Ansel

…..kartofler i flere rækker – og ja vi fik nye kartofler allerede d.13.5!!

Janni Ansel

…tomatplanter i drivhuset….

Janni Ansel

….vinranker i drivhuset…

Janni Ansel

…og jordbærplanter fyldt med blomster!

Janni Ansel

Kom ud af Comfort Zonen – kritisk kunst på Trapholt

Skønt at have nogle Pinsedage uden for mange aftaler. Ja vejret er ikke det bedste efter flere dage med 23-27 grader, men naturen er jo dejlig uanset om det er 13 grader eller 27. Vi har brugt Pinsen på at slappe af og sysle med haven og andre projekter, men vi valgte at tage en forårstur, som vi plejer på Trapholt, og derfor bruge Pinsedag på en tur til Trapholt, hvor det årlige Pinsemarked afholdes. Trapholt havde rejst et kæmpettelt ude i den fantastiske have, som ligger lige ned til Kolding Fjord, og der var en mangfoldighed af fantastisk kunsthåndværk. Vi kom der fra med 2 smukke puder til sofaen lavet af textildesigner og kunstner Helene Vonsild fra 1x1design.dk . Vi så flere forskellige udstillinger på Trapholt museet, heriblandt udstillingen “When Things Fall Apart”. Udstillingen bestod af 12 kritiske kunstnere fra tre forskellige kontinenter, og deres bud på færre mure, mindre frygt for fremmede og større empati. Jeg er personlig også dybt kritisk over den stigende frygtpropaganda, hvor verden deles i “dem” og “os”, og hvor der globalt set er en tendens til større intolerance overfor dit medmenneske.Så jeg blev begejstret over denne udstillings budskab, om at udfordre frygten og skabe en verden med større empati og solidaritet.

Vi tog os tid til en dejlig champagne brunch, som vi plejer, når vi er på Trapholt, og derefter gik vi videre med udstillingerne. Der var mulighed for at skabe sin egen virtuelle udstilling på Trapholt ved at sætte de udstillede kunstværker sammen på sin egen måde, så det havde vi meget sjov ud af. Det er altså fantastisk – hver gang vi er på Trapholt er der hele tiden nogle nye kreative udfordringer, og nogle fantastiske udstillinger, dejlig mad, og en helt fantastisk beliggenhed. Så pak familien sammen og tag en tur til Trapholt, man kan ikke andet end blive inspireret, begejstret og mæt af god mad og fantastiske indtryk.

Fra udstillingen Afrikas Stjerne, som bestod af gigantiske gobelin-lignende installationer af kasseret metal – kunstneren hedder El Anatsui professor ved University of Nigeria.

Janni Ansel

Janni Ansel

….fokus på miljøforurening…

Janni Ansel

…skabelse af glitrende gobeliner…

IMG_1276

…fra Trapholt haven…

Janni Ansel

….fra udstillingen  “When Things Fall Apart”…

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

…og fra Pinsemarkedet…..

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

…og igang med at skabe vore egne udstillinger…

Janni Ansel

Det nu og her nødvendige

Endnu en uge er gået og vi er allerede godt inde i maj måned. I mandags havde Albert fernisering på Kunstskolen. I år havde han arbejdet en del med grafitti, inspireret af Jonathan en lokal kunstner fra Svendborg, der underviser på Kunstskolen. Tirsdag tog Albert og jeg en shoppingtur i Svendborg, hvor vi fik købt ind til dåb og konfirmationer, der jo ligger i disse dage i maj. Vi fik også en dejlig middag på Café Under Uret, og afsluttede med Junglebogen i Scala biografen. Det var skønt at se Junglebogen, og filmens grafik og animation var simpelthen fantastisk. Vi kan varmt anbefale alle at se den, dog ikke små børn, da den til tider var noget voldsom. Voksne vil få en hel del ud af filmen også, hvis man, som jeg, er vokset op med flere forskellige versioner af Junglebogen – den her version er klart den bedste. Den elskede sang af Baloo, hvor han synger om det rent og skært nødvendige, sang vi med på – og har sunget 100 gange før, da Albert så Junglebogen i den klassiske tegnefilmsform (som er god til små børn). Der er nu noget med ham Baloo, når han synger om, at hans tid er hans egen. Det er simpel filosofi ala Peter Plys, og jeg har altid haft en svaghed for disse  filosofiske betragtninger i Junglebogen, Peter Plys og ja Pippi Langstrømpe, men også  idéer som at transmorgriffe, som Steen og Stoffer kan da kun få en til at grine helt ned i maven. Filosofisk blev jeg også, da præsten til barnedåben sammenlignede den omnipotente gud med nutidens sprogbrug “at lægge information ud i skyen, så det er tilgængelig for alle”. I det hele taget kan jeg fortabe mig i metaforer og analogier, og filosofere over den visdom der kan ligge i det store og i det små.  Det samme er når jeg f.eks. møder en vinbjergsnegl i haven, så kan jeg stå der og undre mig over, hvad sådan en snegl i grunden oplever på sin vej, dernede under brændenælder og krydderurter. Når jeg så italesætter det for min omverden, kan jeg fornemme dét der blik “hun er mærkelig”  – men er det ikke dét “at være nærværende”, at man netop SER hvad der sker omkring en, og tager det ind? Ihvertfald behøver jeg ikke at tage på kursus i mindfullness – jeg kan bare gå ud i haven….

Janni Ansel

Janni Ansel

 

….morgenstund i haven

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

Bierne er kommet!

Har I lagt mærke til, at der ikke er så mange bier mere – eller det virker ihvertfald sådan. Men nu så jeg ivrige honningbier i vores have. De havde travlt i vores frugttræer, hvor alle blomster strutter af energi, og ja alt og alle er forårsklare. Vores høns har fået kyllinger, der er spirer i køkkenhaven, bellis og mælkebøtter på græsplænen, og ja alt er bare i knop eller på vej til at springe ud – dejligt! Der er også vejr til cafebesøg. Vi dumpede ind på den nye café Wø, der ligger på Torvet i Svendborg. En rigtig hyggelig café, hvor det er muligt at få sig et spil backgammon imens man nyder sin latte og grønne te. Jeg har et princip om altid at undersøge nye caféer, nye forretninger, nye gallerier osv. Derfor fandt jeg også ud af, at der i Svendborg på Møllergade ligger en chamerende lille butik, der hedder Kontrast. Den kan varmt anbefales, hvis man er interesseret i kunsthåndværk, smykker oa.  I Bededagsferien havde vi besøg af Alberts gode ven og hans familie, det var i den grad så hyggeligt og morsomt! Kender I det, når børn og voksne sådan alle svinger i en positiv energi? Tiden gik simpelthen SÅ hurtigt! Albert og Dines nåede både “lagenparty” (et slags gamemarathon natten over), KungFuPanda i biografen, og frokost på Bobs. Vi nåede også alle sammen lige at hygge os på Christiansminde Strand. Vejret var jo fantastisk om søndagen, så ungerne fik krudtet af på den nye legeplads, og vi andre fik gået os en tur til DGV. Der er simpelthen bare så smukt i Svendborgsund!

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel

Janni Ansel