Måned: december 2016

Følg sporet og æd det!

Ja, sådan står der i Pippi Langstrømpe – i det afsnit hvor Pippi inviterer hele landsbyens børn til juletræsplyndring! Vi er traditionen tro i gang med juleeventyrlæsning, og selvom vi har læst om Emil fra Lønneberg og Kommandusen, og om Børnene i Bulderby og Pippi Langstrømpes Jul 100 gange, så griner vi stadig af Astrid Lindgrens fantastiske verden. Den der uskyld, humor og etik, der er i Astrid Lindgrens historier er altid god grobund for en sund julesnak og – refleksion om vigtige værdier i livet. Juleeventyr, julekalender og julegaver ja december er en travl måned, selvom vi forsøger at sætte farten ned, så sniger der sig alligevel en del aftaler ind og det er da ganske hyggeligt – især når man som Torben og jeg måtte putte os under dynen et par dage, bogstavelig talt lagt ned af influenza, så var det rigtig dejligt, at gode venner stod parat med julehygge og julesuppe! Albert og jeg fik tid til at spille skak på café Wø sidste skoledag før juleferie, og i det hele taget har vi hygget os  rigtig mange gange her i december med julebagværk og brætspil. Juledagene gik med familie og venner. Hos os kommer juletræet ind lille juleaftensdag, og vi pynter det sammen. Da al julepynt har en historie er det en aften med dejlige minder. Vi kommer i tanke om hvor vi har været (fordi vi har købt julepynt i de forskellige lande og byer), hvem der har lavet det forskellige julepynt, traditioner fra vores familier osv osv. Det er rigtig hyggeligt, og juletræet blev bare så flot! Vi har også et juletræ udenfor pyntet op til fuglene – med julefuglemad selvfølgelig. Jeg fik sendt de sidste julehilsner afsted pr mail (jeg savner nu de gode gamle julekort, men det er nu praktisk, når man er sent ude med mail), og hele dagen fik vi dejlige julehilsner fra familie og venner.  Juleaften er vi altid til julegudstjeneste, så kommer man efter min mening i den rette julestemning, og kirken var da også fyldt til bristepunktet. Det er berusende dejligt at synge de smukke julesalmer sammen med andre i en fyldt kirke. Vi havde en rigtig hyggelig juleaften med dejlig julemad og julesang. Traditionen tro synger vi julen ind i alle rum i hele huset før vi går i gang med julegaverne. 1. juledag var en dag med sen brunch og frisk luft. Om aften mødtes vi med gode venner til “den 101 årige” i biografen, og filmen var som “den 100 årige der sprang ud af vinduet” ganske sjov og hyggelig. Vi sluttede aften af på Under Uret – og hvilken fryd at vide, at man kan sove længe næste dag.

 

….café besøg i juledagene…….

Janni Ansel

….og frisk luft ved strand og skov……..

Janni Ansel

…tidlig oppe på julegaveindkøb – denne gang i Rudkøbing

Janni Ansel

…og vores dejlige juletræ som kan vises og spises (der er julegodter i hjerterne)

Janni Ansel

……en julesouvenir fra Disneyland….

….og en julesouvenir fra Kronborg….

Ring Them Bells

Jeg savner sne! I julemåneden må der efter min mening godt være sne, men jeg er da ikke blind for at se fordelene ved, at der endnu ikke ligger et tykt lag sne over Danmark. Især ikke da hele familien kørte til Århus for at fejre vores onkel -der blev 75år (!). Vi skulle frem og tilbage samme dag, og det havde nok ikke gået så let, hvis motorvejen var sneet til. Før vi kørte til Århus nåede vi lige at besøge Julemarkedet på Svendborg Havn. Torben og Albert var der dagen i forvejen for at købe min adventsgave – jeg fik fine sæber og dejlige salte fra Sæberiet på Ærø. Dejlig gave! Men jeg nåede altså også at få et hurtigt blik på Julemarkedet. Jeg fik købt mig et par dejlige filtede uldhjemmesko i regnbuens farver. Hvis ikke I har set Julemarkedet på Svendborg Havn i år, så planlæg det næste år. Vi er der hvert år, og vi får altid købt noget spændende med hjem fra lokale kunstnere eller andre kreative leverandører. Vi nåede også vores Juleskovtur, hvor vi samler ind til årets juledekorationer. Vi er mere til “the real thing” fra naturen, og går derfor hvert år på jagt efter mos, kogler, grene, træ oa, som vi pynter op med. Efter skovturen lavede Torben dejlig julegløgg af den Broholm gløggsirup, som jeg købte på Julemarkedet på Egeskov

Hele familien tog til Julekoncert i Ansgar kirke om torsdagen. Jeg havde bestilt billetter i foråret til Caroline Hendersons Julekoncert. Godt at jeg var så tidligt ude, for der er fuldstændig udsolgt landet over.  Koncerten var som forventet fuldstændig himmelsk fantastisk!!!  Jeg har oplevet Caroline Henderson før til jazzkoncert i Kulturhuset Borgerforeningen Svendborg, men det er altså noget helt andet, at opleve Carolines smukke stemme og elegante væsen i den smukke kirke som Ansgars kirke i Odense er. Pianisten Nikolaj Hess i Caroline Hendersons lille band var imponerende dygtig. Igen vil jeg sige, hvis ikke I har hørt en Julekoncert med Caroline Henderson, så bestil billetter her til foråret, for de bliver revet væk af gode grunde. Det er en vidunderlig oplevelse for hele familien! Mit yndlingsnummer med Caroline Henderson er Ring Them Bells, men i år sang hun også (nu afdøde Leonard Cohens) Halleluja. Kender I det, når en musikalsk oplevelse rører Jer dybt, så tårerne bare pibler ned ?- det er den oplevelse I får af at høre Caroline Henderson.

Weekenden her er gået med julepynt og julebagning. Albert og Torben har bagt Julekokostoppe med chokolade og vores traditionelle Svenske Julekager. Vi plejer også altid at have gang i et eller andet juleeventyr, men lige for tiden har vi gang i Ivanhoe, den er dog næsten færdig. Vi har i en lang periode læst de gamle klassikere Skatteøen, Kong Salomons Miner,  Robinson Crusoe, Jorden Rundt på 80 dage, Robin Hood  og nu Ivanhoe. Det giver nogle virkelig spændende dialoger om tiden før og nu. De gamle klassikere blev også sat i perspektiv, da Albert og jeg så Tomorrowland en virkelig spændende Disneyfilm om tidsrejser oa.

 

På Juletur i skoven efter julepynt – vi blev mødt med dette dejlige hjerte i skovbunden

Janni Ansel

Janni Ansel

….så er vi på stranden……

Janni Ansel

…..og et af resultateterne af dagens jagt på julepynt…..

Janni Ansel

…fantastisk solnedgang….

Janni Ansel

…og den fantastiske Julekoncert med Caroline Henderson!

Janni Ansel

…..et snapshot af Svendborgsundbroen en decemberdag

Janni Ansel

…..og gang i julebagningen……

Janni Ansel

Janni Ansel

 

Alberts dag og adventsdag

Hvert år fejrer vi Alberts dag. Da Albert var ca. 3 år spurgte han os hvorfor der var Fars dag, Mors dag, Valentines dag, Mortens aften osv, men ikke nogen Alberts dag? Godt spørgsmål – så efter en snak om hvad de andre dage i grunden betød, besluttede vi os for at fejre Alberts dag på  Alberts dåbsdag. Det er ganske hyggeligt hvert år  at blive mindet om dåben. I år hvor det jo for Albert handler om konfirmationsforberedelse –  har vi mange gode fælles refleksioner over hvad de forskellige ceremonier egentlig betyder. Det samme med advent –  vidste I at “advent” betyder “komme” eller “ankomst”?. Jeg gjorde ikke, men fandt ud af det, da vi traditionen tro tændte det første adventlys. Lyset tænder man, fordi det nye kirkeår starter 1.søndag i advent, og at man nu forbereder sig på Julens højtid. Vi forbereder os til Julens højtid ved hvert år at besøge Julebazaren i Askelæ,  Julebazar i SAK og ja holde 1. søndag i advent. Dagene har været fyldt med cafébesøg på Wø, og en spændende snak med Becca, julefrokost, klassearrangementer og meget mere. Ind i mellen får vi tid til at se en film sammen, og Albert viste mig en film, som han havde set på sin skole. Den hedder “Black Mirror” og var virkelig spændende og tankevækkende. Se den – den ligger på Netflex – og er svær at beskrive, den skal opleves! Men ultra kort kan jeg sige, at det handler om at opleve virkeligheden igennem skærme. Og meget apropos har Alberts gamle Rudolf Steinerbørnehave Askelæ fået politisk medhold i at de (og andre institutioner) ikke kan tvinges til at bruge I pad oa i børnehaven. Jeg er så glad på Askelæs vegne, at de har “vundet” denne konflikt med kommunen. For mig at se er det en for vor tid symbolsk konflikt på værdier; materialisme vs idealisme. Idealet i en Steinerbørnehave er, at børnene skal opleve naturen oa fuldt ud (og altså ikke gennem skærme). Hele DK var opmærksom på Askelæs konflikt med kommunen, og forældre og ledelse i Askelæ var/er bare så stærke og holdt fast på værdierne i Askelæ, og fik dermed omstødt en absurd politisk og efter min mening bureaukratisk beslutning. Godt gået Askelæ! Jeg er ikke imod teknologiske redskaber som I pad, I phone, PC osv – for mig er det blot kulturelle redskaber, og alle har som sådan mulighed for at bruge disse kulturelle redskaber. Men som alle andre kulturelle redskaber er det mennesker og ikke politik, der skal afgøre, hvordan de skal bruges. Konsekvensen af “blind lydighed” og ligegyldighed for moderne teknologi er netop meget godt skildret i Black Mirror.

November dis og solnedgang  så eventyrlig smukt!

Janni Ansel

Fiskedammen er en tradition til Julebazaren  i Askelæ

Janni Ansel

….et lille hjørne i køkkenet i Askelæ – stemning fra Lanternefest.

Janni Ansel

—og Julebazar på SAK

Janni Ansel

….mere eventyrlig aftenlys…..

Janni Ansel