Måned: marts 2017

Det er sommertid – så vi spiser ude!

Sidste weekend tog vi om søndagen på cykel til skov og strand. Vejret var ikke lige det mest forårsagtige, men det gjorde ikke noget. Vi fik røde kinder af at cykle i stiv modvind med regn, sne og hagl. Nu havde vi bestemt os for at tage i skoven, så skulle vejret i hvertfald ikke stoppe os. Kastanje var med og løb ved siden af, og hun lod sig heller ikke stoppe af vejret. Så vi fik en rigtig dejlig tur til skov og strand. Fik samlet muslinge skaller og sten med huller til at lave uroer af, og Torben fandt et stykke drivtømmer, som Albert og han vil lave smørbrætter og skærebrætter ud af. Da vi kom hjem var det bare ekstra dejligt at putte sig i sofaen med en kop varm te og spille skak.

Denne weekend skulle Albert spille to forestillinger i B&U Teatret om lørdagen, og om aften var vi sammen med dejlige venner, god mad, dejlig vin, og et hyggeligt spil Besserwisser. Næste morgen, søndag, tog hele familien til gudstjeneste i Vor Frue Kirke, som en del af Alberts konfirmationsforberedelse. Det var igen en sand fornøjelse at høre Gitte Meyer Jørgensens inspirerende prædiken. Denne gang talte hun om mirakler, og spurgte lige ud til alle kirkegænger “tror I på mirakler?”, hvortil vi var flere, der rakte hånden op. Ja – selvfølgelig tror vi på mirakler! Herefter forklarede Gitte – præsten – at rationalismen og naturvidenskaben forsøgte at bortforklare mirakler, men selvfølgelig sker der mirakler hver eneste dag, også selvom det ikke kunne forklares med fornuften. Jeg synes det var en befrielse at høre en så ærlig prædiken om mirakler. Når jeg spørger mine kursister om metafysiske hændelser, som ikke lige lader sig forklare ud fra en naturvidenskabelig logik, så er der rigtig mange der faktisk har haft uforklarlige oplevelser. Men meget ofte er folk generte og tør ikke fortælle om disse oplevelser Når de så ser, at der er mange der har haft lignende oplevelser af noget uforklarligt – ja måske mirakler – så slapper de lige som mere af, og kan for en stund erkende at livet er fuld af vidunderlige mysterier. Efter gudstjenesten tog vi hjem, og spiste frokosten ude på terrassen. Det er jo officielt sommertid, så vi satte havemøblerne ud og nød frokosten i “det grønne”.

Albert med skønne røde kinder efter at have cyklet i strid modvind….

Skovtur i regnvejr…….

Torben overvejer at lave en slangebøsse…….

…..men heldigvis finder de et stykke drivtømmer og får kreative idéer…

…denne weekend er vejret helt anderledes. Solnedgang dagen hvor sommertid starter

Hvaler har empati og intelligens

Jeg så en spændende udsendelse i DR her i weekenden. Den handlede om pukkelhvaler, gråhvaler og delfiner. Jeg har set udsendelsen før på National Geographic, og jeg blev lige betaget første og anden gang jeg så disse hvaler. Marine biologer har fundet ud af, at hvaler og heriblandt delfiner har høj intelligens. Det er der jo i den forstand ikke noget nyt i. Men den nyere forskning af hvaler og delfiner beviser nu at disse prægtige væsner også har evnen til empati og hvad der måske kommer mest bag på mange mennesker – hvaler  og heriblandt delfiner har også selvbevidsthed! Hvordan ved man det vil I måske spørge. Ja marinebiologer har placeret et spejl foran delfiner, og herefter filmet delfinernes adfærd. Delfiner starter med at undersøge selve fænomenet spejl. Men der går ikke lang tid, så finder de ud af at det er dem selv de kigger på. Herefter undersøger de sig selv i spejlet. Til sammenligning kan børn når de er 2 år finde ud af det er dem selv de ser i spejlet.  I udsendelsen viste marinebiologerne også hvordan gråhvaler, som lever ved kysterne ved Californien gennem mange år har været jaget af mennesker, og derfor var blevet aggressive overfor mennesker. Men gråhvalerne har nu ændret adfærd og kommer nu hen til mennesker der sejler i det farvand omkring Californien, og lader sig kysse og kramme!! Altså jeg er imponeret. Der er tale om vilde hvaler af kæmpemæssig størrelse, der er gamle nok til at kunne erindre rovdrab på deres slægtninge, og så “kontakter” de selv mennesker i havet. Er det ikke fantastisk? Jeg har selv oplevet at svømme med delfiner – det var nu ikke vilde delfiner, men delfiner der svømmede inden for et areal, hvor man kunne svømme med dem. Alligevel var det en fantastisk oplevelse. Delfinens væsen  er legende, nysgerrig, venlig, empatisk, drillende, intelligent og virker glade. Deres energi smitter ligesom af på én, når man svømmer med dem. Det var i hvertfald, hvad jeg oplevede, så jeg kan varmt anbefale at svømme med delfiner. Ud over at delfiner og hvaler er nogle fantastiske væsner, så interesserer det mig, da jeg forsker i intelligens, hvordan de kommunikerer. Hvaler og delfiner kommunikerer med sang, kliklyde, bobler og ja og nok på mange flere måder end vi mennesker helt forstår, og det i sig selv er fascinerende. Så ja der er bestemt noget menneskeheden kan lærer af disse prægtige dyr.  Se denne video og bliv henført til en anden verden https://youtu.be/DWv8JRRl1s8 .

 

Her er jeg med en af de vidunderlige delfiner jeg havde fornøjelsen at svømme med.

Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af at opleve hvaler tæt på, men det kommer nok en dag….

Det er med hjertet man ser….

Foråret byder på mange små mirakler dagligt, alt er på vej – blåmejserne samler ihærdigt blade og kviste til en ny rede i redekassen til de nye unger. Vi ser dem hvert forår. Det er imponerende at så lille et væsen har så megen energi, men det har de. Den samme ihærdige energi ser jeg også i Torbens små planter. Hvis det moderne menneske brugte noget mere tid på at iagttage naturen, så ville så megen visdom åbenbares. Store arkitekter som Jørgen Utzon iagttog også naturen før han fik idéer til operahuset i Sydney. En anden måske mere jordnær betragtning af naturen nyder vi i weekenden, nemlig vin fra biodynamiske gårde i Katalonien i Spanien. Torben har fundet en Økologisk Vinimport på Tankefuldvej i Svendborg. Det er nogle virkelige smagfulde vine, og det samme gælder den økologisk olivenolie, som der også sælges i Den Økologiske Vinimport.

Her i weekenden var hele familien i biografen. Torben og Albert så Kong, og var begejstret for filmen. Jeg gik ind i den anden sal og så Lalaland, og jeg var fuldstændig henført af filmen. Hvis ikke I har set Lalaland, så tag i biografen og se den. Den har alt – skøn jazzmusik, sang, dans, kærlighed, humor,skønhed, drømme og meget meget mere. Lalaland havde mange gode budskaber, men en af dem jeg virkelig godt kan lide (og som jeg håber, at alle der ser filmen tager til sig) er budskabet om at følge sine drømme, og ikke gå på kompromis i realiseringen af disse. Se den og bliv inspireret – I kan få en lille smagsprøve her    https://youtu.be/wR8QjkUpiew og nu hvor vi er i gang med smuk musik og sang så lyt også til  Aisha Badru her https://youtu.be/X9c9rhuzkx4 . Dagen efter var Albert og jeg til gudstjeneste i Vor Frue kirke. Her hørte vi en rigtig god prædiken af præsten Gitte Meyer Jørgensen. Det er en fornøjelse at høre denne præst. Hun er virkelig engageret og dyb i sin prædiken. Denne gang indledte hun med et citat fra Storm P, og gik derefter over i en beskrivelse af en jugoslavisk kunstner. Det handlede om at blive set, sådan rigtig set – og mødt i nærværet. Det fik mig til at tænke på Jean Paul Sartres forfatterskab, men også Antoine de Saint Exupéry som skrev “Den Lille Prins”, hvori sætningen “….det er med hjertet man ser…” betyder meget for mig. Det er også med hjertet vi ser naturens små daglige mirakler, det er jeg overbevist om

Forsythiagrene – den gule farve lyser op her i forårets spæde start….

Stemning fra Lalaland…..

…flere forårsbebudere i haven……

Torben har lavet flere af disse avancerede fuglekasser, så vi har fugle der bor i “kollektiv”

…flere tomater på vej……

….og Alberts kat, der daser det meste af dagen……..

 

 

Der opstod et behov jeg slet ikke vidste jeg havde…

I disse dage er folk forvirrede over falske nyheder. Det er en god proces synes jeg – denne frustration over hvad der er sandt og usandt i nyhederne. Alle bør have en sund kritisk tilgang til alle de informationer vi dagligt bliver konfronteret med. Et eksempel er folk, der tror at alt hvad der står på Wikipedia er sandt. Jeg har hørt folk citere fra Wikipedia som om, at denne informationskilde var den eneste kilde til sandhed. Det har længe irriteret mig at Nyhederne, så ensidigt vælger rædselsvækkende nyheder, der skaber mere frygt og afstand imellem mennesker end viden. Nyheder er på mange måder  manipulation af menneskemængden som så meget andet, så der sker et skred i værdi og moraldannelse blandt mennesker, når Nyhederne kun formidler frygt og rædsel. Jeg har tit tænkt på hvad børn skal finde sig i at høre i dette hav af information. De skal dagligt forholde sig til krig, sygdom, vold osv. Jeg mener det er de voksnes opgave at skærme børn fra al denne negative manipulation i medierne. Et barn er først lige i gang med livet, og skal ikke forholde sig til dommedagsprofetier hver eneste dag. Så – ja nu denne kollektive forvirring af falske nyheder, den fører med sig at flere og flere mennesker bliver selektiv i deres valg af nyheder, og flere søger nu deres egne kilder til nyheder. Man kan ligefrem få apps, der vælger nyheder ud for en. Efter min mening skaber den medierede virkelighed ofte et behov jeg slet ikke vidste jeg havde i eksempelvis reklamer eller artikler der umiddelbart fremstår som videnskabelige. Jeg har selv været “forført” af eksempelvis reklamer for drikkevand. Altså kildevand på flasker – plastikflasker, som naturen absolut ikke har godt af. Der gik lang tid før det gik op for mig, at jeg da ligeså godt kunne sætte et rensefilter på vores drikkevand herhjemme. Se denne video https://youtu.be/Se12y9hSOM0 den beskriver meget tydelig hvordan vi manipuleres dagligt.

Appropos vand. Så hørte jeg en gang et oplæg af en forsker der havde mødt den Japanske forsker i vand Masaru Emoto. Emoto fandt ud af at vand reagerer på lyd. Se lige denne video https://youtu.be/bD15dWmwh2M Det giver virkelig stof til eftertanke ikke?