Det har altid fascineret mig, at vi går rundt og tror, at vi alle ser den objektive verden på samme måde, men det er ikke er tilfældet. Vi ser verden forskelligt, fordi vi alle har subjektive perceptioner af verden. Derfor fascinerer kunst mig især, fordi vi her tydeligt kan se hvordan kunstneren opfatter/perciperer verden, men hvordan vi fortolker kunst er og bliver subjektivt. Et eksempel på hvordan naturen opfattes set igennem en kunstners perception er Georgia O’Keefe. Se med her fra en udstilling på Tate Modern https://www.youtube.com/watch?v=h14j6GKFf60

For en del år siden læste jeg Walden af Henry David Thoreau en af mine yndlingsforfattere, og et citat fra Walden “The question is not what you look at, but what you see” beskriver fuldstændigt min pointe i det paradoks, at vi taler om den objektive verden på basis af subjektive iagttagelser. Derfor bygger min iagttagelse af denne tid med pandemi også på mine subjektive perceptioner af verden. Jeg er ikke bekymret for pandemien – jeg tager selvfølgelig de hensyn som sundhedsmyndighederne gør opmærksom på – men det jeg reflekterer meget mere over for tiden er hvor meget der sker uden for folks “synsfelt”. Den massive påvirkning fra Nyheder og medier i det hele taget holder mange fast i frygt og ængstelse – emotionelle reaktioner der så absolut ikke gør noget godt for immunforsvarssystemet. Men det jeg også ser er, at der er en stigende social kontrol globalt, og at folk giver slip på deres rettigheder globalt, og at der er økonomiske interesser på spil i dette felt af social kontrol og afgivelse af menneskelige rettigheder.

Men jeg ser også noget andet. Jeg ser at denne pandemi har skabt et nærvær, som mange har savnet og nu får tid til. Kreativiteten blomstrer og folk værdsætter naturen mere. Langfredag tog vi turen til Langeland for at se De Vilde Heste ved Gulstav mose som også er et smukt fuglereservat – en fantastisk naturoplevelse, og Påskedag tog vi på picnictur til Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge. Skønne vandreture i den smukke fynske natur. Vi fik også tid til endnu en hyggelig picnic med vores venner, hvor vi aftalte at mødes i Vindebyøre og nyde det skønne forårsvejr sammen, og ja vi holdt den anbefalede sociale afstand. I vores familie er vi jo godt igang med forårets gang i haven, men jeg får også tid til at få lyttet til Appalachian Spring af Aaron Coplan her med Leonard Bernstein og New York Philharmonic https://www.youtube.com/watch?v=8e3rVcSy3IQ

Det jeg også ser er at flere og flere får øjnene op for det som beskrives som simple living, men som har været de værdier vi i vores familie har levet efter i mange år. Især den yngre generation begynder at værdsætte værdier og dyder, som f.eks at dyrke sine egne grøntsager og frugter, og på mange måder være selvforsynende og skabe grundlag for familiens sundhed. En anden tendens hos den yngre generation er opgøret med det traditionelle uddannelsessystem. Jeg kan kun være enig med den kritik der gives af uddannelsessystemet, og jeg er overbevist om at vi vil se et massivt skred i traditionerne omkring uddannelse. Et godt bud på fremtidens uddannelse kan I se her https://www.youtube.com/watch?v=wfec6eF4I_4

Frugttræerne blomstrer så smukt i haven
Picnic ved stranden ved Gulstav Mose
Skoven ved Gulstav Mose
De Vilde Heste
Her er vi på vandretur i Svanninge Bakker
Hjemme i haven har Torben travlt med køkkenhaven
Vi læste denne bog tilbage i 80’erne og har været selvforsynende lige siden
Magnoliaen blomstrer…..
….og det gør stjernemagnoliaen også…
…og nå ja det gør mælkebøtterne også. Jeg synes de er smukke!
….og flere smukke frugttræer….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 5 =